دیابت در سالمندان از پیشگیری تا درمان
دیابت در سالمندان

قند خون یا دیابت در سالمندان یکی از بیماری های رایج دوران سالمندی است که در صورت عدم درمان باعث بروز مشکلات جدی از جمله آلزایمر برای سالمندان خواهد شد.

عوارض دیابت در سالمندان

عوارض دیابت در سالمندان
عوارض دیابت در سالمندان

دیابت نوع اول و دیابت نوع دوم از انواع این بیماری هستند که نوع اول آن به دلیل خود ایمنی و نوع دوم آن ارثی و به دلیل نوع سبک زندگی می باشد، در این مقاله پرستار تهران به بررسی دیابت در سالمندان و پیشگری از آن می پردازیم.

چه عواملی در ابتلا به دیابت تأثیرگذار هستند؟

عواملی از جمله چاقی، عدم تحرک کافی، تغذیه نامناسب، فشار خون، چربی خون و سن بالای 45 سال احتمال ابتلا به دیابت را در افراد افزایش می دهد، این بیماری تعداد بسیاری از افراد را در جهان به خود درگیر کرده است.

دیابت چیست؟

دیابت را می توان یکی از اختلال های اساسی معرفی کرد که می تواند در روش پردازش گلوکز خون و همین طور متابولیسم بدن تأثیر بگذارد، زمانی که بدن فرد سالمند در ذخیره قندهای غذایی یا پردازش گلوکز دچار اشکال شود تشخیص دیابت داده می شود، افزایش بالای قند خون می تواند زندگی افراد را تحت تأثیر قرار بدهد.

دیابت در سالمندان باعث کاهش کیفیت زندگی شان شده و میتواند در تمامی جنبه های زندگی تأثیرگذار باشد.

دیابت در سالمندان
دیابت در سالمندان

با دیابت چه اتفاقی در بدن رخ می دهد؟

انسولین ماده ای است در لوزالمعده ایجاد شده و در خون جریان پیدا می کند، این ماده قند بدن انسان را پردازش می کند، زمانی که افراد دچار دیابت می شوند بدن شان نمی تواند به صورت صحیح از انسولین استفاده کند و یا به مقدار کافی انسولین تولید کند.

انسولین گلوکز را جذب کرده و از طریق تبدیل آن به انرژی به طبیعی نگه داشتن سطح قند خون کمک می کند.

معرفی انواع دیابت

دیابت نوع اول سالمندی

در صورتی که بدن به هیچ عنوانی نتواند انسولین تولید کند دیابت نوع اول تشخیص داده می شود، به طور کلی 10% افراد به این نوع از دیابت مبتلا می شوند، اغلب این نوع دیابت در افراد جوان مشاهده می شود، احتمال ابتلای افراد بالای 40 سال نیز به این نوع دیابت وجود دارد.

علائم دیابت نوع اول

  • تاری دید
  • خستگی
  • کاهش وزن
  • تغییرات خلق و خو
  • افزایش تشنگی و گرسنگی
  • تکرر ادرار و شب ادراری

دیابت نوع دوم سالمندی

زمانی که بدن نتواند به اندازه کافی انسولین تولید کند و یا در نگه داشتن سطح قند خون دچار اختلال شود فرد دچار دیابت نوع دوم می شود که مقاومت به انسولین معرفی می شود.

90 تا 95 درصد افراد به دیابت نوع دوم مبتلا می شوند، در صورتی که در مرحله پیش دیابت تشخیص داده شود امکان جلوگیری از گسترش و درمان آن وجود دارد.

دیابت در سالمندان
دیابت در سالمندان

علائم دیابت نوع دوم

  • خستگی
  • تاری دید
  • تکرر ادرار
  • افزایش گرسنگی و تشنگی

سن یکی از فاکتورهای اساسی در ابتلاء سالمندان به دیابت مطرح می شود، نوع اول دیابت اغلب در افراد جوان مشاهده شده و نوع دوم آن در افراد میانسال رایج است.

عوارض دیابت در سالمندان

  1. از دست دادن بینایی
  2. بیماری و سکته قلبی
  3. نارسایی کلیه
  4. بیماری های کلیوی
  5. تنگ شدن عروق خونی
  6. آسیب عصبی

روش های رفع عوارض دیابت در سالمندان

همانطور که مشاهده کردید دیابت در سالمندان عوارض زیادی دارد از این جهت توصیه می شود که سالمندان با انجام مواردی نظیر داشتن رژیم غذایی سالم، ورزش کردن، کنترل فشار خون و کلسترول خون، خودداری از سیگار کشیدن و مصرف الکل عوارض دیابت را کاهش دهند.

توصیه می شود که سالمندان به کلیه توصیه های پزشک عمل کرده و به متخصص چشم مراجعه کنند.

پیش دیابت سالمندان

زمانی سالمند در این مرحله قرار می گیرد که دارای قند خون بالا است اما میزان قند خون در حدی نیست که دیابت نوع دوم تلقی بشود، در این زمان ضروری است که سالمند از طریق ورزش کردن، مصرف مواد غذایی مناسب، کاهش وزن و… سبک سالمی را در پیش بگیرد.

دیابت در سالمندان
دیابت در سالمندان

پیشگیری و درمان دیابت

تا امروزه هیچ روش درمانی ثابتی برای دیابت کشف نشده است، در صورتی که این بیماری در مرحله پیش دیابت تشخیص داده شود امکان کنترل آن از طریق تغییر سبک زندگی وجود دارد.

درمان دیابت نوع اول در سالمندان

تزریق انسولین مهم ترین روش درمان دیابت نوع اول مطرح می شود، در این نوع دیابت پانکراس نمیتواند انسولین تزریق کند در نتیجه در زمان ابتلا به دیابت نوع اول باید به صورت مداوم قند خون تان را بررسی کرده، غذاهای سالم بخورید، ورزش کنید.

توصیه می شود با افزایش سن سطح قند خون تان را به صورت مداوم کنترل کرده و از رژیم غذایی سالم پیروی کنید چرا که کنترل دیابت در سالمندی نسبت به سنین جوانی دشوار تر است.

درمان دیابت نوع دوم در سالمندان

درمان دیابت نوع دوم از طریق تغییر سبک و شیوه زندگی، استفاده از برنامه غذایی مناسب و سالم، افزایش فعالیت و… صورت می گیرد، متورفین یکی از روش های درمان دیابت نوع دوم است که در صورت عدم نارسایی کلیه و عدم ابتلای بیمار با مشکلات قلبی انجام می شود، ضمن این که پزشکان به برخی از افرادی که به دیابت نوع دوم مبتلا می شوند انسولین درمانی را نیز تجویز می کنند.

سخن پایانی

در صورتی که سالمند عزیزتان به دیابت مبتلا شده است، توصیه می شود که به صورت مداوم به پزشک متخصص و چشم پزشک مراجعه کنید، سبک زندگی و تغذیه سالمند را تغییر دهید، سالمند را به انجام فعالیت های بدنی تشویق کنید، از چشم ها و پاهای سالمند مراقبت کنید.

در صورت نیاز به پرستار سالمند از مجموعه پرستار تهران نیز میتوانید با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟ 😊

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خدمات ما
دسته بندی ها
مقالات مرتبط